ekonomibloggar.nu

torsdag, januari 05, 2012

Wikipedias kampanj lyckades samla in 20 miljoner dollar från ungefär 1 miljon bidragsgivare

Om du har varit inne på Wikipedias hemsida på sistone så har du säkert sett att en stor insamlingskampanj har varit aktiv. Man har kunnat se det i form av stora annonser längst upp på varje Wikipedia sida. Man har varit i stor pengakris och bland annat Jimmy Wales (grundaren bakom Wikipedia) har vädjat till allmänheten att bidra med pengar för att sajten ska kunna hållas fri från exempelvis annonser och andra kommersiella ting.
Även Sue Gardner med flera som också sitter med i stiftelsen Wikimedia Foundation har man också kunnat se be om hjälp i form av donationer från alla läsare.

Detta har verkligen gett resultat ! Kampanjen har nästan precis avslutats och det häpnadsväckande resultatet blev att över 1 miljon människor lyckades tillsammans samla in runt 20 miljoner dollar. Om man räknar i SEK är detta ungefär 137 miljoner svenska kronor !

Vad ska pengarna användas till ?

En stor del av pengarna kommer att gå till att betala räkningar men Sue Gardner (som jag nämde lite längre upp i inlägget) lovar att resten av pengarna kommer att användas till andra nyttiga saker också.

Varför skriver jag egentligen om detta ?

Jo, för att jag har faktiskt själv varit med i kampanjen och skänkt en slant! Jag valde att skänka 5$. Kanske inte så imponerande men det lilla bidraget räknas också. Så jag känner mig faktiskt lite stolt över till att ha kunnat bidragit till något bra :) För då jag själv är en väldigt flitig användare av Wikipedia så var det inga som helst tveksamheter att donera pengar.

Hade alla tänkt: "Det är inte lönt att skänka 5$ då detta inte kommer göra någon skillnad" så hade definitivt inte kampanjen dragit in 20 miljoner dollar. Hur liten än en donation är så gör den stor skillnad i slutet anser jag.

Så nu kan jag med gott samvete använda och läsa informationen på Wikipedia i framtiden ;)

För övrigt så har annonserna om att donera pengar försvunnit från sajten. Det ska bli spännande att se när nästa tillfälle kommer! Då planerar jag iallafall att skänka 10$.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar