ekonomibloggar.nu

Svenska Aktieportföljen

Den 28:e oktober 2019 så tog jag äntligen beslutet att köra igång med aktier efter att ha velat fram och tillbaka i några år. Att jag inte har kommit igång tidigare berodde till en stor del på att kunskapen har saknats och dessutom har jag haft andra projekt som har tagit tid och ork. Men motivationen tändes rejält efter att ha hittat ett fantastiskt inspirerande Instagram konto där personen bakom kontot går under alias "Spargurun". Det var här som jag fick upp ögonen för så kallade utdelningsaktier och det var även detta som fick mig att registrera ett Nordnet konto samt ett Avanza konto nästintill omgående.

Spargurun driver för övrigt en hemsida där man kan ladda ner en gratis aktieutbildning. Via den här korta utbildningen får du bland annat matnyttig information om utdelningsaktier och även hur du ska gå tillväga när det gäller att hitta rätt aktier för bästa möjliga framtida avkastning. Tycker att den är helt perfekt och läsa igenom om du är nybörjare inom aktiehandeln!

I nuläget har jag två olika portföljer och jag har delat upp det ganska enkelt. I portfölj 1 (Nordnet) är jag ägare till endast svenska aktier och dessa har jag valt att lägga inne på ett investeringssparkonto som också brukar förkortas ISK. Har du inte riktigt koll på vad ett ISK konto är för något så kan jag rekommendera ett besök till den här sidan där du hittar all nödvändig kunskap.

I portfölj 2 (Avanza) har jag valt att samla alla mina utländska aktieinnehav och dessa ligger i en kapitalförsäkring som vanligtvis förkortas KF. Just utländska aktier ska man ALLTID ha i en KF och mer om detta kan du läsa här.

Min Svenska Aktieportfölj

Axfood AB - Detta var en av de första aktierna som jag valde att investera pengar i och jag utökar även mitt innehav när tillfälle ges. Axfood är mycket välkänt då man bland annat driver livsmedelsbutikerna Willys och Hemköp där just Willys står för lite mer än 50% av koncernens samtliga intäkter. Då jag ofta handlar mina matvaror hos Willys så känns det ganska givet att äga aktier i detta bolag. I turbulenta tider så står aktien nästan alltid stadigt och man behöver dessutom inte heller vara rädd för någon lågkonjunktur då människor alltid måste handla mat hur det än ser ut i världen.

Andel av min portfölj: 4,5%Bure Equity AB - Ett svenskt investmentbolag där företaget förespråkar långsiktigt ägande och utveckling och man jobbar både hårt och aktivt på att vara ett lönsamt alternativ för aktieägare. Jag gillar deras affärsmodell och där finns just nu 11 olika innehav i deras portfölj där majoriteten är noterade som du kan se i listan nedanför.

Noterade innehav:

1. Cavotec
2. MedCap
3. Mentice
4. Mycronic
5. Ovzon
6. Vitrolife
7. XVIVO Perfusion

Onoterade innehav:

8. Atle Investment Management
9. Bure Growth
10. Investment AB Bure
11. Mercuri International Group

Andel av min portfölj: 5,9%Castellum AB - Ett av de allra populäraste fastighetsbolagen bland investerare i Sverige och det är inte särskilt konstigt när man kollar på fakta kring bolaget. I lite över 20 års tid så har man höjt sin aktieutdelning och detta är något som lockar väldigt många. Höjd utdelning innebär oftast att bolaget mår bra och kassaflödet ökar successivt och just kassaflödet står i centrum då Castellums operativa strategi är tillväxt blandat med låg finansiell risk och detta kan man ju inte annat än att gilla starkt.

Företaget både fokuserar och investerar väldigt mycket i utbyggnad, rekonstruktion, nybyggnation och sist men inte minst förvärv. Ett klart plus att satsa hårt på samtliga dessa områdena och detta är utan tvekan en aktie som borde få plats i varje seriös portfölj enligt mitt tycke. En klar stjärna inom fastighetsbranschen!

Andel av min portfölj: 13,0%Holmen AB - Ett bolag som är verksamma inom skogsindustrin där fokus ligger på att tillverka och distribuera en mängd olika pappersprodukter. Affärsmodellen involverar olika segment baserat på produkttyp och dessa är Skog-segmentet, Iggesundspapper-segmentet, Papper-segmentet, Virke-segmentet och Energi-segmentet. Den sistnämnda är intressant då man producerar och säljer elförsörjning ifrån vatten och vind. Med tanke på att vi ska värna om klimatet så mycket som det bara går så ligger det helt rätt i tiden.

Ägandet och förvaltandet av skogsmarker i Norden fungerar bra och har gjort så i flera års tid och det har man inte minst kunnat se på aktiekursen de senaste åren. En stabil bjässe att kunna luta sig mot och i min portfölj är den given.

Andel av min portfölj: 3,1%

ICA Gruppen AB - Ett företag där den huvudsakliga verksamheten bedrivs inom dagligvaruhandeln. De flesta av oss förknippar nog ICA med endast matvaror men där ingår en del annat inom denna koncern.

1. ICA Sverige
2. ICA Norge
3. Rimi Baltic (verksamma i Estland, Lettland och Litauen)
4. ICA Fastigheter
5. ICA Banken
6. Apoteket Hjärtat

Logiskt nog kommer de allra största intäkterna ifrån matvarubutikerna här i Sverige och här kan man onekligen snacka om stabilt kassaflöde utan att överdriva!

Andel av min portfölj: 4,6%Industrivärden AB - Ett investmentbolag där strukturen utgörs av ett antal större aktieposter där man även aktivt har valt att vikta exponeringen mot bankverksamheten, konsumentprodukter, kommersiella fordon och industriutrustning. Målet är enkelt och tydligt ifrån styrelsen. Man jämför sina resultat med den genomsnittliga avkastningen som Stockholmsbörsen genererar och grundtanken är att totalavkastningen ska bli högre på sikt.

I skrivande stund så kan man hitta 8 olika innehav i Industrivärdens portfölj och man har fokuserat på att äga bolag med oerhört starka marknadspositioner. I listan nedanför hittas samtliga nuvarande innehav och jag har full förståelse för att detta är en favorit bland många sparare som gillar investmentbolag.

1. Sandvik
2. Volvo
3. Essity
4. Handelsbanken
5. Ericsson
6. SCA
7. Skanska
8. SSAB

Andel av min portfölj: 2,2%Investor AB - Här har vi Sveriges populäraste investmentbolag i alla möjliga kategorier! Med en makalöst fin historik (verksamheten grundades redan år 1916) och med en långsiktig avkastning ingen knappt ens hade kunnat drömma om är detta investmentbolagens Rolls Royce. Investeringarna och strukturen inom företaget är fördelade inom 3 olika kategorier och dessa är noterade bolag, Patricia Industries och EQT (klicka här för mer info kring EQT). Här nedanför hittar du samtliga innehav i Investor AB för tillfället.

Noterade bolag:

1. Atlas Copco
2. ABB
3. Astra Zeneca
4. SEB
5. Epiroc
6. Ericsson
7. Nasdaq
8. Sobi
9. SAAB
10. Electrolux
11. Wärtsilä
12. Husqvarna Group

Patricia Industries:

1. Mölnlycke
2. Permobil
3. Laborie
4. 3 Skandinavien
5. Braun Ability
6. Piab
7. Vectura
8. Grand Hotel
9. Sarnova
10. Financial Investments

EQT:

EQT fonder

Andel av min portfölj: 15,8%Latour AB - Ett svenskt investmentbolag där fullt fokus ligger på att skapa stort värde i nuvarande innehav genom att agera som en aktiv och långsiktig huvudägare.

Latour är involverade i helägda industrirörelser där just nu 4 bolag ingår. Börsportföljen består av 9 bolag och man har valt att sprida riskerna i flertalet olika sektorer som exempelvis konsultverksamhet och säkerhetslösningar.

Det som gör just det här investmentbolaget lite extra intressant är deras syn på investeringar då man måste uppfylla deras kriterium som är ganska enkla. Företag som har egna attraktiva produkter och som även kan möta en växande internationell efterfrågan står högt i kurs.

Noterade innehav:

1. Alimak Group
2. Assa Abloy
3. Fagerhult
4. HMS
5. Nederman
6. Securitas
7. Sweco
8. Tomra
9. Troax

Helägda rörelser:

1. Hultafors Group
2. Nord-Lock Group
3. Swegon
4. Latour Industries

Andel av min portfölj: 6,4%


Svolder AB - Ytterligare ett populärt investmentbolag som placerar kapital i noterade börsbolag där man koncentrerar sig till de nordiska små och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen. Visionen är att vara en långsiktig aktör samt skapa en avkastning som gynnar bolagets aktieägare på längre sikt. Portföljen av investeringar är bred och innefattar ett flertal marknader där det primära fokuset ligger på industrisektorn. Samtliga innehav i Svolders portfölj kan du hitta här nedanför:

1. GARO
2. Troax
3. Nordic Waterproofing
4. New Wave Group
5. Beijer Electronics Group
6. FM Mattsson Mora
7. Scandic Hotels
8. Boule Diagnostics
9. Elanders
10 .Saab
11. Lime Technologies
12. Elos Medtech
13. XANO Industri
14. Platzer Fastigheter
15. Serneke Group
16. Magnolia Bostad
17. ITAB Shop Concept

Andel av min portfölj: 5,4%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar