ekonomibloggar.nu

tisdag, mars 13, 2012

Tjäna pengar på dina mobilfoton med en ny fotoapp

Foap, företaget som ligger bakom den nya fotoappen som ska göra det möjligt för vem som helst att tjäna pengar på sina mobilfoton, har redan upprört känslorna hos många personer. Mer om detta kan du läsa på IDG - Få betalt för dina mobilfoton eller hos TKJ - Snart kan du tjäna pengar på att fota olyckor. Jag har precis suttit och läst igenom kommentarerna och reaktionerna hos TKJ och det delas både ut ris och ros till den nya fotoappen.

En av grundarna, Alexandra Bylund, har genom en kommentar svarat på kritiken och försöker förklara vad det handlar om. Jag rekommenderar att läsa igenom det.

Fotoappen som ska göra det enkelt och smidigt att tjäna pengar på sina mobilfoton


Appen, som ska lanseras någon gång under april månad och som också kommer att vara tillgänglig för nedladdning hos Appstore (den planeras att släppas till Android lite senare), ska göra det möjligt för alla privatpersoner med en mobilkamera att snabbt och enkelt ladda upp sina nytagna foto med hjälp av fotoappen. Bilderna, som säljs för 250 kr styck, blir omedelbart tillgängliga för vem som helst att köpa via hemsidan.

Är din bild intressant för någon och du lyckas förmedla ett köp, så tjänar du 50% av vad bilden kostar. Alltså, du får 125 kr för varje såld bild. En annan positiv grej är att samtliga bilder inte är exklusiva. Bilden kan alltså köpas mer än en gång och detta gör det möjligt att tjäna en hel del pengar om man tar bra bilder.

Hur får man betalt ?


Om du är ett "fotofreak" och känner att du vill testa på detta så måste du skaffa dig ett PayPalkonto (om du inte redan äger ett) för att kunna ta emot betalningar. Alla transaktioner kommer nämligen att ske med PayPal. Ett konto hos PayPal är givetvis helt kostnadsfritt att registrera.

Varför finns så starka åsikter om denna fotoapp ?


Själva idèn kläcktes när grundarna bakom företaget Foap tänkte på att bilder ifrån olycksplatser inte publiceras förrän en fotograf har hunnit dit. Men i de flesta fall så finns där redan många personer närvarande där olyckan skedde, som har en mobilkamera, som kan ta foto blixtsnabbt!

Med hjälp av fotoappen ska man alltså kunna ta en bild, ladda upp den via appen och sedan vänta på att någon köpare visar intresse.

Detta koncept väcker redan starka känslor hos många människor. Vissa anser att idèn är briljant medans andra anser det vara totalt osmaklig. Jag ser mig själv som en nytänkande person och jag gillar allt som handlar om hur man kan tjäna pengar. Därför väljer jag att tillhöra skaran som ger den nya fotoappen ros istället för ris.

Jag ser det inte som att man ska profitera på andras olycka. Jag tror inte heller detta är själva huvudidèn även fast att det låter som det. Själva grejen, enligt mig, är att man snabbt ska kunna dela med sig av intressanta händelser om man är på plats. Jag menar, vad har det för betydelse om en privatperson tar ett foto eller en person ifrån Aftonbladet tar fotot ?

Jag kanske är konstig, men jag har svårt att se skillnaden.

Men allt är en tolkningsfråga. Hur långt får man egentligen gå ? Är det okej att fota en bil som precis har krockat med en annan bil ? Är det okej att fota när ett dödsfall precis har inträffat ? Eller är det okej att fota ett brinnande hus där man vet att någon sitter instängd?

Hur som helst, när tjänsten lanseras så tänker jag iallafall testa den och därefter bilda mig en bättre uppfattning. Där är ingen som säger att man ät tvungen att fota allvarliga olyckor. Man kan t.ex fotografera helt odramatiska händelser och ändå tjäna pengar på sina bilder. Det är upp till var och en.

2 kommentarer: