ekonomibloggar.nu

måndag, februari 27, 2012

Tjäna pengar på Youtube

Den 27 januari 2012 skrev jag ett inlägg där jag tipsade om hur man kunde börja tjäna pengar på Videofy genom sina egna videoklipp. Efter publiceringen skrev Daniel en kommentar och undrade om jag hade testat annonssystemet för att tjäna pengar på youtube.

Detta hade jag inte gjort. Men nu, exakt 1 månad senare, har jag fått lite mer "kött på benen" angående Youtubes egna annonssystem och hade nu tänkt att förklara lite närmre vad det handlar.

Samarbetspartner med Youtube

Youtube är en av världens största och även mest uppskattade webbsidor. Här är det möjligt för vem som helst att registrera sig och skapa sin egna "kanal" som det heter. Efter detta är det fritt fram att lägga upp videoklipp på nästan vad som helst. De flesta använder Youtube som en rolig grej men samtidigt finns det människor som använder Youtube som en inkomstkälla. Dessa personer tjänar riktigt stora pengar bara genom att skapa nya videoklipp !

Låter det enkelt ? Låter det som något du hade varit intresserad av ? Då bör du verkligen läsa vidare...

Tjäna pengar på Youtube


Alla som går med och blir godkända som samarbetspartner hos Youtube kommer att kunna ta del av intäkterna som ens videoklipp genererar. Man får antingen betalt när någon klickar på annonserna som visas när någon tittar på ditt videoklipp eller så får man betalt per visning av klippet.

Google äger Youtube så därför kommer adsense annonser att visas ofta. Andra annonsörer finns också tillgängliga, men är där ingen passande annonsör till just det innehållet du lägger ut kommer med all sannolikhet adsense annonser visas i dina klipp.

Därför krävs det också att man har ett aktivt adsensekonto om du funderar på att ansöka till Youtubes annonsprogram. Har du inte detta så blir du inte godkänd. Du kan skaffa ett adsensekonto genom att klicka här.

Viktigt att tänka på

Allt material, utan undantag, måste du ha rättigheterna till att publicera på Youtube. Om du däremot inte äger materialet som du tänker lägga upp, men har tillstånd ifrån källan att publicera så går detta bra. Glöm inte heller att det både involverar video och ljudklipp.
Bryter du mot denna regel kan både ditt Youtube konto och Google Adsense konto bli avstängt. Inte nog med det, antagligen får du också problem med personen eller personerna som äger materialet...

Håll dig därför på rätt sida om lagen och lägg endast ut videoklipp/ljudklipp som du vet att någon annan inte äger.

Vad krävs för att bli godkänd som samarbetspartner ?

Det första kravet gick jag igenom här ovanför. Det är de absolut viktigaste att tänka på. Men där finns 2 andra krav också.

1. Videoklippen ska vara lämpade för allas ögon. Visst, det kan vara lockande att posera lättklädd och sen lägga ut videon. Då lär man inte ha några större problem att locka till sig många visningar (om man ser hyfsat bra ut) och man kommer säkert att tjäna en hel del pengar... Problemet är bara att ditt konto kommer att stängas av.

Det går att lyckas utan att bryta mot reglerna. Som exempel kan vi ta Sarah Dussault. Hennes framgångsberättelse kan du läsa här

Varje vecka så lägger hon upp ett nytt videoklipp som förklarar hur man kan träna på bästa sätt. Hon producerar videoklippen för Diet.com räkning. Hennes Youtubekanal (DietHealth) har i skrivande stund 116 277 prenumeranter och sammanlagt har hennes videoklipp visats 94 975 510 gånger !
Alltså, nästan 100 miljoner visningar. Som du säkert förstår så har hon inga svårigheter att tjäna pengar på youtube genom att visa relevanta annonser som handlar om träning och hälsa.

2. Du måste ladda upp nya videoklipp regelbundet. Att ladda upp ett videoklipp för att sedan vänta i t.ex 6 månader på att lägga upp något nytt kommer inte att fungera. Regelbundet betyder inte varje dag, men man bör lägga upp mellan 3-5 nya klipp varje månad. Jag har själv sett att många strävar efter 1 gång i veckan och är man hyfsat seriös så bör man klara av detta utan problem.

Vanliga frågor

Vanliga frågor, eller FAQ (Frequently Asked Questions) som det heter på engelska om Youtubes annonsprogram går att hitta här. Se till att läsa igenom dessa innan du ansöker om ett konto. Scrolla lite längre ner på sidan så hittar du dem.

Verktyg som man får använda

Som partner får man tillgång till en hel del användbara verktyg. Ett exempel är videouthyrning som gör det möjligt att skapa nya intäkter och ger en större flexibilitet.

2 kommentarer:

 1. Tjena Rasmus, kul att du skrev om det! :)

  Jag har också kikat lite på det. Vad jag dock kom fram till med min egen sida är att inkomst via Youtube inte passar riktigt för den. Detta varierar såklart för olika sidor, men om vi tar Styrkelabbet som exempel så vill jag använda Youtube för att dra besökare till min blogg, för att sedan skapa prenumeranter. Dessutom vill jag använda videoarna för att förhöja värdet av min site. Det är alltså ett lite annat syfte med mina videos i det här fallet.

  Å andra sidan funderar jag på att lägga in nån liten sån där undertext med en länk till en av mina landningssidor istället. ;)

  Tack för ett bra inlägg i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Tyckte att det passade bra nu när det var exakt en månad sedan jag skrev om Videofy ;)

  Jo, det passar ju inte alla. Men du hade iallafall inte haft några svårigheter med att få relevanta annonser. Många annonsörer som engagerar sig i träningsnischen.

  Att bädda in en länk under sin video kan nog vara en kanonidè för att driva trafik. Iallafall om videon blir hyfsat populär. Jag har också funderat på detta, men är ingen "videonisse" precis.

  Men kanske någon gång i framtiden :) Får se.

  Varsågod, och tack för tipset om att jag skulle skriva om det! Alltid kul när någon kommer med förslag.

  SvaraRadera