ekonomibloggar.nu

torsdag, oktober 17, 2013

Använd smslån på rätt sätt

Du har säkert hört talas om dem. Oftast i negativ bemärkelse skulle jag tro. Finns en hel del "skräckhistorier" kring ämnet. De har även gjort så att många människor är skuldsatta upp över öronen. Räntorna är oftast skyhöga och många varnar för att använda sig av dem. Kort och gott, jag syftar smslån.

Men varför finns där egentligen en sån negativ inställning till dessa lån ? Jo, för att folk använder dem fel.

Enligt mig så är smslån ganska praktiskt och skulle man hamna i en ekonomisk kris kan det vara räddaren i nöden. Man ansöker då om lånet via sin mobiltelefon eller via sin dator och man får sedan svar på sin ansökan ganska omgående. Tiden varierar en del men man kan förvänta sig att få svar inom 15-60 minuter.

Men tyvärr så tas smslån många gånger av yngre förmågor då man behöver pengar snabbt. Det handlar då inte om livsnödvändiga utgifter man behöver pengar till utan oftast handlar det om rena impulsköp som exempelvis elektronikprylar. Inte nog med det, för många som tar dessa lån är oftast väldigt osäkra på om de har pengarna när återbetalningstiden har runnit ut. Det rör sig oftast om 30 dagar.

De går i tankar som "det ordnar sig nog" eller "jag får nog in pengar på något sätt". Det är totalt fel tänk! Man borde förstå det själv men tyvärr saknar en del personer sunt förnuft verkar det som. Är man det minsta lilla osäker på att man inte kommer att få in pengarna nästa månad så ska man inte heller ansöka om ett lån. Svårare är det inte.

Detta kan sätta igång något stort som bara kommer att byggas på hela tiden. Värsta tänkbara scenario är att du behöver ta ett nytt lån för att lösa ditt gamla lån... Då är du ute och trampar på extremt tunn is och ett sådant beteende kommer antagligen att leda till ett skuldberg i framtiden.

Men används smslån på rätt sätt, som t.ex när man saknar pengar till en oväntad utgift som en tandläkarräkning eller en bilreparation, så är det helt OK. Det är nödvändiga utgifter som man ibland inte kan förutse.

Ingen vill betala för mycket avgifter på sitt lån utan man vill helst komma undan så billigt som det bara går. Då kan det vara en smart idé att jämföra lån innan du agerar. På detta enkla sätt finns möjligheten att spara en hel del pengar och en perfekt sida för detta ändamål är Sverigekredit där du snabbt får en överblick hur kostnaderna ser ut mellan olika aktörer på lånemarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar