ekonomibloggar.nu

onsdag, juli 06, 2011

Mina personliga åsikter om aktier, fonder och lån

När man var mindre så hörde man alltid mamma och pappa prata om att dom sparade pengar i fonder för att öka dom till man fyllde 18 år. Då skulle man ha ett bra startkapital att börja sitt vuxna liv med.
Jag tyckte att detta kändes rent ut sagt dumt, varför ha pengar i en fond i hela 18 år ? Vad var meningen ?

På min 18-årsdag fick jag svaret och då var det inte så dumt längre...

Sedan dagen jag fyllde 18 år så har jag varit intresserad av just fonder. Jag fick även tidigt upp ögonen för aktier. Det kändes oerhört spännande att man kunde tjäna pengar på detta sätt. Jag tyckte först det lät superenkelt men efter att ha börjat lite smått med främst fonder och därefter aktier var det lite mer invecklat än jag trodde.

Aktier

Aktier är mer för den med erfaranhet kring ämnet. Det involverar mer risk och med mer risk innebär också bättre utdelning på varje satsad krona. Jag har alltid varit lite av en gambler så jag testade aktier rätt länge med hyfsat bra resultat.

Fonder

Som sagt, de flesta föräldrar lägger pengar i fonder till barnen för att sedan ge dom dessa när barnen fyller 18 år. Detta är ett bra och väldigt säkert sätt att få pengarna att växa stadigt. Är du en 13-14 år och läser detta blogginlägg kan jag försäkra dig om att dina föräldrar gör helt rätt. Du kommer inte att bli besviken på din 18-årsdag...

Lån

De flesta vill tjäna pengar på aktier och fonder men det är även lika viktigt att spara pengar. Ett bra sätt att spara väldigt mycket pengar är att se över sina lån man redan har och ska du ta ett nytt lån är det också viktigt att du söker efter mycket information innan du tar lånet. Skillnaderna på ränta och andra saker kan vara oerhört stora !

Jag har själv sparat många tusenlappar genom att se över mina egna lån och det kan du även göra.

1 kommentar:

  1. Det är en jättebra ide av föräldrar att spara så, jag kommer göra likadant när jag får barn!

    SvaraRadera