ekonomibloggar.nu

fredag, juni 09, 2023

Kapitalökning med flera ägg i korgen

Att investera smart betyder bland annat att inte lägga alla ägg i samma korg. Detta gäller inom olika investeringsklasser, till exempel aktier, där en portfölj med bara ett fåtal aktier från samma region och/eller likartad verksamhet är förknippat med större risker än en bred investering i företag från olika regioner och typer av verksamhet. Men det gäller också för variationen av investeringsklasser. Om man vill minska på risken så gör man bäst i att göra investeringar i olika klasser.

Aktier är som sagt en typ av investeringsklass, men det finns åtskilliga andra, mer eller mindre kända och populära. En vanlig investering är köpet av en egen fastighet eller lägenhet som man nyttjar själv. Sedan kan ju andra objekt komma till. Ett eget sommarställe kanske, men även rena investeringsobjekt, där hyresinkomster finansierar avbetalningen av fastigheten.

Investera i smycken eller klockor

En annan mer klassisk investeringsmetod är att köpa ädelmetaller och -stenar i form av smycken. Dessa investeringar har varit vanliga sedan lång tid tillbaka och inte sällan ges objekten vidare till nästa generation som familjesmycke med ett personligt värde vid sidan av det rena pengavärdet. De som känner sig tilltalade av denna investeringsklass kan utom i fysiska butiker införskaffa sig ädla och snygga smycken online hos till exempel valmano.se och räkna med en ordentlig värdeökning eller ett tillförlitligt bestående värde.En ring av guld eller ett halsband av silver med briljanter är vackra och stilfulla objekt att investera i. Och varför inte ett eller flera eleganta armbandsur som utöver det personliga värdet mycket väl kan stiga i värde för samlare? Smycken och klockor är ett fantastiskt sätt att investera de pengar man har tjänat.

En alltmer accepterad investeringsmetod är att köpa kryptovalutor. Även om det är förknippat med vissa risker, eftersom ingen vet hur dess framtid och reglering ser ut, så är det en väldigt populär väg att försöka öka sitt kapital. Ju mer stora banker och investeringsföretag investerar i kryptovalutor, desto mer accepterade blir dessa digitala mynt, vars värde och stegring av detta är kopplade till tekniska faktorer som ”mining”, produktion genom beräkningar till den så kallade blockkedjan, som kräver mycket energi och ”staking”, där värdet är förtroendebaserat genom att myntägare låser fast kryptovaluta för att validera transaktioner på blockkedjan, som leder till en mycket lägre energiförbrukning än mining.

Ovanliga investeringar med fantastisk värdeökning

Lite mer udda investeringar med ofta ovanligt bra värdeökning och utdelning är Lego-set. Även en öppnad kartong med en redan uppbyggd modell kan byta ägare för flera gånger det ursprungliga köppriset efter några år. Och mer får man förstås för oöppnade set i ursprungsskick. Lego-setet Star Wars Millenium Falcon till exempel kostade till rekommenderat pris 450 Euro i affären år 2007. När det såldes på auktion år 2015 lades 4700 Euro på bordet, mer än tio gånger så mycket. Och enstaka Legofigurer kan kosta upp till 200 Euro efter några år. Andra något ovanliga investeringar är gitarrsamlingar eller spelkortssamlingar som Pokémonkort eller Magic: The gathering spelkort. Medan musikinstrumenten är populära samlarobjekt på grund av sin prisstabilitet med en lätt värdeökning, kan vissa spelkorts pris gå genom taket på andrahandsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar