ekonomibloggar.nu

måndag, september 27, 2021

Kryptovalutor: Investering på två olika sätt

Tro det eller ej, men det finns över 1 000 olika kryptovalutor. På strax över tio år har de digitala valutorna ökat och utvecklats. Det har gjort att intresset har gått från svalt till hett.

Kryptovalutorna har ännu inte blivit vanliga betalmedel. Det är få företag och verksamheter som accepterar dem. Deras storhet syns i stället på börsen. Fler vill investera i kryptovalutor och det går att göra på två olika sätt.

Köpa och sälja

Kryptovalutor fungerar inte på samma sätt som traditionella valutor, eller fiatvalutor som de också kallas. Det finns inga sedlar och mynt i kryptovalutorna bitcoin, litecoin, ethereum eller någon av de andra varianterna. För att köpa kryptovaluta måste man gå via en särskild börs och skaffa den nödvändiga elektroniska plånboken. Den agerar både sparkonto och plånbok, utifall att det skulle gå att utföra en betalning.

Den som vill investera i kryptovalutor genom att köpa och sälja olika tillgångar gör det via den utvalda börsen. När du har köpt t.ex. bitcoin kommer de att finnas i den elektroniska plånboken. Om värdet skulle stiga kan du sälja dem och få växlingen utbetald i en traditionell valuta, såsom svenska kronor, euro eller US-dollar.

Spekulera på priset

Ett annat sätt att investera i kryptovalutor är att spekulera på prisrörelserna. I det här fallet äger du aldrig några kryptovalutor. Du öppnar i stället positioner med förhoppningen om att priset kommer att stiga eller sjunka. Om du har rätt och priset går i den önskvärda riktningen har du gått med vinst. Då stänger du positionen.

Den här typen av investering är tidskrävande. Det innebär att du måste sitta och granska marknadens rörelser för att försöka lista ut om du ska öppna en position och när du ska stänga den. För att underlätta för investerare har det blivit vanligare med trading robotar. Det är programvaror som sköter din spekulering åt dig.

Det finns olika typer av robotar. Några låter dig välja tillgångar medan andra specificerar sig. En som har specificerat sig på bitcoin trading är Bitcoin Era. Det är en kryptorobot som använder en avancerad algoritm för att handla bitcoins snabbare än den övriga marknaden. Du ställer själv in vilka mål du har med din investering och hur du vill att roboten ska agera. Därefter analyserar roboten marknaden åt dig och så sköter den din handeln när den anser att det bästa läget infaller. Detta betyder nödvändigtvis inte att man kommer att gå med storvinst varje gång och man bör som regel inte investera mer än vad man är beredd på att förlora.

Precis som andra tillgångar

Kryptovalutor är som vilka andra valutor och tillgångar som helst. Om du vill investera i kryptovalutor måste du redovisa din investering och alla vinster i din deklaration hos Skatteverket. Det medföljer samma typ av risker. Ingen investering är 100 procent säker och du är inte garanterad att gå med vinst, oavsett om du använder en kryptorobot eller handlar själv.

Precis som med investering i andra tillgångar är det viktigt att fundera på om kryptovalutor är något för dig. Är du intresserad av att följa kursernas utveckling? Är det någon kryptovaluta som intresserar dig mer än någon annan? Detta är frågor som är bra att ställa innan du börjar.

Det blir allt populärare att investera i kryptovalutor. Det finns två sätt att gå till väga och det är helt upp till dig att välja vilken variant som passar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar