ekonomibloggar.nu

onsdag, oktober 31, 2012

Det är för enkelt att ansöka om lån idag

Vi svenskar lånar pengar som aldrig förr och de flesta hushåll och familjer är skuldsatta upp till öronen. Vi ska låna pengar till bostaden, till bilen, till resan, till båten och ja, vissa av oss lånar till och med pengar för att kunna betala en räkning eller två...

Jag kan förstå att man lånar pengar till sin bostad. Att äga eller hyra en bostad är väldigt viktigt och man måste ha någonstans att bo. Men att låna flera hundratusen för att köpa en sprillans ny Mercedes eller BMW... Det har jag extremt svårt att förstå! Det är så kallade "lyxprylar" som enligt min mening man aldrig ska låna pengar för att köpa.

Har man pengarna så är det okej tycker jag, men att låna så mycket ? Nää, det är bara korkat.

Låna via webbplatser eller via telefonen


Just här har vi ett stort problem. Det har blivit väldigt lätt att få ett lån idag. Det enda man behöver göra är att ringa ett nummer eller skicka iväg ett SMS och inom 10-15 minuter så får man reda på om lånet blir beviljat eller inte.

Den här utvecklingen är väl inte fel i sig, men det blir väldigt fel när det används på fel sätt. Med "fel sätt" menar jag t.ex när man sitter på krogen och inte har råd med drink nummer 4. Då är det enkelt att plocka upp sin mobiltelefon och ansöka om ett SMS lån snabbt och enkelt. Oftast, om man blir beviljad ett lån, så får man in pengarna på sitt konto inom 30-60 minuter. Ibland går det ännu snabbare!

Exemplet jag tog låter kanske dramatiskt, men jag har faktiskt läst i en tidning att just detta har inträffat.

Men det finns inte bara negativa saker att säga om SMS lån. Om man t.ex var tvungen att gå till tandläkaren (som man egentligen inte planerade i sin budget) så måste den räkningen betalas. Då kanske man plötsligt saknar pengar till en annan räkning. Det är just i såna här situationer som ett SMS lån kan vara till stor hjälp, och framförallt om du lånar hos någon som erbjuder ett räntefritt lån till alla som lånar för allra första gången.

Men då ska man veta att man kan betala tillbaka pengarna nästa månad. Är du inte helt säker på detta så ska du inte heller låna pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar