tisdag, maj 10, 2022

Börja spara med Fundlers smarta fondrobot

Den 1:a januari detta året så bestämde jag mig för att starta upp ett eget pensionssparande med hjälp av Fundler och deras fondrobot efter att jag både sett och hört goda vitsord om företaget. Det som lockade mest var att sparprocessen är 100% automatiserad så ens egna känslor kan enkelt stängas utanför när t.ex marknaden lyser röd. Det är nämligen tyvärr ofta panikkänslor som får människor att ta felgrundade beslut på marknaden och som därefter får negativa konsekvenser för ens portfölj men med en fondrobot slipper man som sagt allt sådant.

Hur fungerar Fundler ?

Där finns i stort sett bara 1 steg som man ska slutföra innan ens konto kan bli aktivt och detta är att välja vilken riskprofil man känner sig trygg med. Här kan man välja mellan Indexportföljer och/eller Avancerade portföljer. Det som är rätt för dig kan bara du själv svara på men om du har en väldigt lång sparhorisont så rekommenderas det att välja någon av Avancerade portföljer kategorin.

Jag har själv valt en av dessa som du kan se på bilden här nedanför.

Då min egna sparhorisont är runt 32 år så känns det helt rätt för min del att ha mitt pensionssparande i Global Framtid Potential. Risknivån är 5/7 så den är ganska hög men detta känner jag mig 100% trygg med. Dessutom är den årliga avgiften på sammanlagt 0,63% väldigt låg så det känns bra att ha sina pengar placerade här.

Utvecklingen sedan jag startade med Fundler

Med tanke på att jag kom igång den 1:a januari 2022 med mitt automatiska fondsparande så har det minst sagt varit kämpigt hittills! De negativa världsnyheterna har duggat tätt och då menar jag framförallt kriget i Ukraina men där är även en del annat som stör så som räntehöjningar och inflation. Detta är inget som marknaden har tagit lätt på utan börsen har gått riktigt dåligt och givetvis ligger min portfölj på ett stabilt minus som syns på bilden här nedanför.

Innan du läser vidare, följ mig gärna på Twitter för frekventa uppdateringar.

Tittar man även på hur årets graf har utvecklat sig hittills så är det inte heller något som man precis går och skryter om.

Givetvis är det tråkigt när ens intjänade pengar minskar i värde men med en orolig börsmarknad så uppstår där även riktigt fina lägen till att investera i billigare tillgångar och på så sätt maxa sin totala avkastning på längre sikt. Så drabbas jag av panik just nu ? Inte precis, utan jag är istället väldigt nöjd med den här nedgången som vi får/har fått bevittna.

Hur ser min plan ut för mitt sparande med Fundler ?

Planen är otroligt enkel och den ser ut på följande sätt:

1. Jag är just nu 33 år gammal och ska därför spara i 32 år till innan jag är 65.

2. Jag tänker investera mellan 500-1000 kr varje månad i 32 år. Det blir 384 månader till.

Förhoppningsvis ska mina pengar kunna växa sig lite större under 32 år :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar