ekonomibloggar.nu

onsdag, februari 16, 2022

Samtliga mina investeringar har fått en tuff start under år 2022

Det har minst sagt varit turbulenta tider i världen sedan årsskiftet och det kvittar egentligen vad man har haft sina pengar investerat i så har man sett sitt kapital minska i värde. En klassiker som ofta används av ekonomifolket är "investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora" och även fast detta är sant så vill ingen förlora alla sina hårt intjänade kronor på en investering. Kvittar om man har råd eller inte. Den meningen är otroligt urvattnad och inget som jag själv använder mig av.


Tänkte nu göra en summering av alla mina nuvarande investeringar då det var ett tag sen sist.

Fondinnehaven hos Savr

Innan du läser vidare så hade jag uppskattat om du vill följa mig på Twitter

I den senaste uppdateringen så låg min portfölj +27,83% om man jämförde med index men just nu landar siffrorna på endast +17,63% så det har varit en rejäl värdeminskning när det gäller samtliga mina fonder och för tillfället äger jag 6 stycken. Samtliga mina innehav hittas i fondportföljen.

Hos Savr är fondavgifterna bra mycket lägre än hos t.ex nätmäklaren Avanza så har du inte flyttat över dina fonder/skaffat ett Savr konto så rekommenderar jag starkt att göra just detta.

Kryptovalutor hos Coinbase

Även här låg min kryptoportfölj på ett fint plus innan raset kom i början på året men det ser ut att ha börjat återhämta sig sakta men säkert. För tillfället äger jag endast 2 kryptovalutor och dessa är:

  • Algorand (ALGO)
  • Enjin (ENJ)
Har utbildat mig inom krypto sedan år 2017 och läst igenom hundratals timmar med information om olika projekt och där finns en hel del som du säkerligen vet! Efter noggrann analys så har jag snöat in mig rejält på Algorand och Enjin som enligt mig kommer att bli gigantiskt stora i framtiden inom sina områden.

Trots att Algorand skapades år 2019 så är deras blockkedja redan bättre och smartare än Ethereum och jag är övertygad om att Algorand kommer att ersätta just Ethereum inom ett par år och även växa sig större.

När det gäller Enjin så fick kursen sig en skjuts uppåt när Facebook bytte namn till Meta och det var då som hela världen fick upp ögonen för det nya och spännande Metaverse. Även NFT (Non-fungible token) blev välkänt under en natt och det innebär att man kan köpa och sälja exempelvis digital konst på internet som man sedan står som ägare till via blockkedjan. Denna marknad har fullständigt exploderat de senaste månaderna och även fast konkurrensen är hög så har jag extremt stor tro på Enjin efter att ha läst på om deras framtidsvisioner och olika projekt.

Jag äger just nu 850 Algorand coins och 500 Enjin coins. Tanken är att äga 1000 coins av varje innan jag känner mig nöjd.

Förändringar i aktieportföljen

När det gäller min aktieportfölj så har där blivit en hel del förändringar sen sist. Jag har nu 2 olika ISK konton och ett KF konto på Avanza där jag kommer att fokusera på följande:

ISK 1 = Endast tillväxtaktier där bolaget återinvesterar 100% av sina vinster för att växa på sikt.

ISK 2 = Endast stabila svenska utdelningsaktier med god historik när det gäller just aktieutdelningar.

KF  = Endast utländska innehav med stabil aktieutdelning.

I nuläget så är mitt stora mål att få en sammanlagd aktieutdelning på 30.000 kr varje år. Väldigt lång väg kvar tills jag når upp dit men människor mår bra när man sätter upp tuffa mål i livet.

Ett pensionssparande hos Fundler

Den 1:a januari så skapade jag ett Fundler konto där jag har satt upp ett sparande till min pension om 32 år. Väldigt enkelt och smidigt med en fondrobot som sköter allting åt mig automatiskt och de inställningar som jag valde är:

Sparmål: Pension
Risknivå: Tillväxt
Strategi: Smart Index

Efter att ha ställt in detta så har Fundler roboten valt ut en passande portfölj till mig där t.ex 12,9% av mitt sammanlagda kapital har investerats i "500 framgångsrika företag i USA". Fundler tar även en mycket låg årlig avgift för att sköta kundernas portföljer så jag rekommenderar alla att starta med den här tjänsten och sätta upp ett månadssparande. 

Min tanke är att sätta in mellan 500-1000 kr varje månad så just nu ligger min sammanlagda insättning på 1000 kr i februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar