ekonomibloggar.nu

måndag, maj 11, 2020

Starta ett sparkonto hos Coop till 0,85% ränta

Det är inte precis någon hemlighet att storbankerna i nuläget erbjuder 0% ränta på dina intjänade pengar men trots detta faktum så väljer de allra flesta av oss svenskar att ha ett sparkonto hos sin gammelbank.

Vad detta beror på mer specifikt kan jag inte riktigt sätta fingret på men förmodligen känns det tryggt för många att ha sitt lönekonto, sparkonto osv på samma plats där man snabbt kan få tillgång till pengarna när man loggar in via sin internetbank.

Jag själv tillhörde den här skaran tills i april då jag valde att skapa ett sparkonto hos Coop och anledningen var enkel då man som kund erbjuds en årlig ränta på hela 0,85%.

Avkastningen kanske inte låter så märkvärdig då man "bara" får in 850 kr om man t.ex har 100.000 kr på kontot men i jämförelse med storbankernas ränta som ligger på 0% så är det trots allt en avsevärd förbättring. Man ska även komma ihåg att inflationen äter upp dina pengar på längre sikt om du har dessa på ett sparkonto utan ränta.

Är man på jakt efter lite bättre avkastning än räntan på ett sparkonto så finns där otroligt många olika sätt för att tjäna pengar online idag. Det är egentligen bara din egen fantasi och kreativitet som kan sätta stopp för dina eventuella framtida inkomster och det kan även vara en enorm trygghet att ha flera olika inkomstkällor på en och samma gång.

Hur öppnar man ett sparkonto hos Coop ?

Processen är enkel att följa då den endast är i 2 steg:

1. Fyll i det digitala ansökningsformuläret med dina personuppgifter.

2. Se till så att allt är korrekt och signera med ditt Bank-ID.

Nu kan du omedelbart logga in via Bank-ID och sätta in pengar.

Vilka är fördelarna ?

1. Sparkontot hos Coop omfattas av den statliga insättningsgarantin och detta innebär att du som privatperson har rätt till att få tillbaka upptill 950.000 kr om t.ex Coop MedMera Bank skulle gå i konkurs. Då går staten in och täcker upp kostnaden och detta fungerar som en säkerhet för oss som sparar. Det rekommenderas att alltid kolla upp så ditt konto täcks av den statliga insättningsgarantin.

2. Där finns inte några dolda avgifter och att ansöka om ett konto är självklart också gratis.

3. Du är berättigad till en årlig ränta på 0,85% som redan har nämnts.

4. Gör så många insättningar och uttag du önskar utan avgifter.

5. Det är enkelt att sätta upp ett automatiskt månadssparande via autogiro. Hur stor summa du vill överföra väljer du själv och du sätter även ett datum då pengarna ska dras från ditt lönekonto. Själv har jag fixat en automatisk överföring på 3000 kr och den här summan åker in på mitt Coop sparkonto den 25:e varje månad.

Vilka är nackdelarna ?

1. Det är inte möjligt att sätta in pengar via exempelvis Swish. I nuläget har man endast möjligheten att sätta in pengar via sin internetbank till plusgirokontot hos Coop MedMera Bank. Överföringar sker därför inte omedelbart utan det tar 1-2 dagar innan pengarna blir synliga på ditt sparkonto. Egentligen ingen större nackdel men ändå ett litet minus.

2. Räntan på 0,85% är inte fast utan rörlig. Detta innebär att om det allmäna ränteläget förändras i Sverige så har också Coop MedMera Bank rättigheten att korrigera sin ränta som erbjuds till kunderna. Det går att få en fast ränta på andra konton men då måste man också låsa sina pengar över en viss period. Vanligtvis under ett ex antal år och därför känns rörlig ränta som det bättre alternativet då iallafall jag vill kunna få tillgång till mina pengar när jag vill.

Min startsumma blev 75.000 kr

Efter att ha registrerat ett Coop sparkonto i april så valde jag att sätta in 75.000 kr. Det ska fungera som mitt buffersparande och min trygghet om jag t.ex åker på någon oväntad utgift eller om jag vill köpa något/åka på en resa i framtiden. Har du som läser detta fortfarande inte satt upp ett eget buffertsparande så är det hög tid att göra slag i saken redan idag.

För övrigt som jag nämnde lite längre upp i texten så har jag även fixat ett automatiskt månadssparande via autogitro där 3000 kr kommer att dras av min lön varje månad. Smidigt och enkelt precis som det ska vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar