ekonomibloggar.nu

fredag, december 20, 2013

Efter jul behöver man...

Nu är det snart jul och de flesta har nog fixat alla sina julklappar, inhandlat julmaten, klätt granen och julpyntat sitt hem med diverse dekorationer. Julen är förknippat med avslappning och mysiga stunder med sin familj/släkt och med all rätt. Det är en härlig tid. Men... livet går ju vidare efter den 24:e december och då börjar en tuff tid för många rent ekonomiskt.

Pressen är stor på många föräldrar att köpa julklappar till sina barn och de som har jobb klarar nog detta galant. Men i Sverige finns där idag en stor skara arbetslösa människor och dessa människor har inget överflöd av pengar som strömmar in på kontot varje månad. Det kan vara pengar de får från Arbetsförmedlingen eller Socialbidrag och detta system är inte utformat så att där ska finnas råd till julklappar tyvärr. Det är utformat så att man ska kunna leva ett hyfsat bra liv och ingenting utöver.

Just därför är det viktigt att hålla stenkoll på sin ekonomi i december månad för när det börjar gå mot januari behöver man oftast snåla in på saker och spara pengar på ett bra sätt. Då lever många extremt snålt och det är utan tvekan den tuffaste månaden för de allra flesta hushåll under året.

Som alltid så finns där alltid någon som vinner på detta. Vad syftar jag då på kanske du undrar ? Jo, det är lånebranschen som gnuggar händerna.

Så kallade sms lån skjuter i höjden under januari månad då många behöver snabba pengar för att betala grejer. Detta är inget bra tankesätt och utvecklingen är inte den heller särskilt positiv. För varje år som går så tas fler sms lån och fler personer hamnar i stora svårigheter när dem sedan inte har råd att betala av sin skuld till företaget som lånade ut pengarna.

Enligt mig finns det inget värre än att vara skuldsatt. Iallafall när man vet att man inte har råd att betala tillbaka. Det är något som gnager i huvudet på en konstant och den känslan vill man inte ha. Lyssna därför på mitt tips.

Spendera vad du är bekväm med på julklappar och andra julgrejer. Håll koll på din ekonomi och gör upp en budget som du håller dig till i december. Räkna även på hur mycket pengar du har över till januari så du inte tvingas till att ta ett lån som du egentligen hade kunnat undvika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar